Minyak Pati Daun Kari

curry-leaf

Pokok kari adalah berasal kecil belukar ke India yang boleh ditemui tumbuh hampir di mana-mana di benua kecil India tidak termasuk tahap yang lebih tinggi Himalaya. Di Timur, rangkaian meluas ke Myanmar. Daun disuling untuk mengeluarkan minyak dari kilang.

Nama Botonical: Murraya koenigi

Negara Asal: India

Warna & Bau: Natural cecair kuning pucat jelas dengan manis dan pedas, dengan ciri-ciri nada pahit bau rempah beberapa

Keterlarutan: Larut dalam Alkohol, Minyak tulen dan tidak larut dalam air.

Pokok kari adalah berasal kecil belukar ke India yang boleh ditemui tumbuh hampir di mana-mana di benua kecil India tidak termasuk tahap yang lebih tinggi Himalaya. Di Timur, rangkaian meluas ke Myanmar. Daun disuling untuk mengeluarkan minyak dari kilang.

NAMA BIASA:

Daun Kari

Campuran dengan:

ß-caryophyllene (2.6ppm), ß-gurjunene (1.9), yang ß-elemene (0.6), yang ß-phellandrene (0.5), yang ß-thujene (0.4), selinene (0.3), ß-bisabolene (0.3), tambahan pula limonene, ß-trans-ocimene dan ß-cadinene (0.2ppm)

KEGUNAAN:

Walaupun tidak ada dokumentasi perubatan sebenar, aromatherapists telah digunakan Kari Minyak pati Daun terhadap penyakit kencing manis, kehilangan rambut, dan sebagai satu cara untuk membantu kulit mengekalkan pigmentasi semula jadi.

Daun Kari

Pokok kari (Murraya koenigii) adalah pokok tropika kepada sub-tropika dalam keluarga Rutaceae, yang berasal dari India.

Daunnya digunakan dalam masakan banyak di India dan negara-negara jiran. Sering digunakan dalam kari, daun umumnya pergi dengan nama “daun kari”, walaupun mereka juga diterjemahkan sebagai “daun neem manis” dalam bahasa yang paling India (berbanding dengan daun neem biasa yang pahit).

Huraian

Ia adalah pokok kecil, berkembang 4-6 m (13-20 kaki) tingginya, dengan batang sehingga 40 cm diameter. Daun adalah pinat, dengan 11-21 risalah, lembaran setiap 2-4 cm panjang dan 1-2 cm lebar. Mereka adalah sangat aromatik. Bunganya kecil, putih, dan wangi. Beri kecil hitam berkilat yang boleh dimakan, tetapi benih mereka adalah beracun.

Nama spesies memperingati ahli botani Johann König.

Kegunaan

Daun sangat bernilai sebagai perasa di selatan dan pantai barat India memasak, dan Sri Lanka memasak, terutama dalam kari, biasanya digoreng bersama-sama dengan bawang cincang dalam peringkat pertama penyediaan. Mereka juga digunakan untuk membuat Thoran, vada, rasam dan kadhi. Dalam bentuk segar mereka, mereka mempunyai jangka hayat pendek, dan mereka tidak memelihara dengan baik di dalam peti sejuk. Mereka juga boleh didapati kering, walaupun aroma adalah sebahagian besarnya lebih rendah.

Daun Murraya koenigii juga digunakan sebagai herba dalam perubatan Ayurveda. Mereka adalah lebih bernilai sebagai antioksidan anti-diabetes, antimikrob, anti-radang, hepatoprotective, anti-hypercholesterolemic, dan lain-lain Mereka juga mengandungi besi.

Walaupun paling biasa digunakan dalam kari, daun dari pokok kari boleh digunakan dalam banyak hidangan lain untuk menambah perisa. Di Kemboja, Khmer roti bakar daun dalam nyalaan terbuka atau panggang masalah dan dihancurkan ke dalam hidangan sup memburuk dipanggil Maju Krueng.

Dalam ketiadaan daun Tulsi, daun kari digunakan untuk ritual dan pujas.

Perambatan

Benih mesti masak dan segar kepada tumbuhan, buah-buahan kering atau layu tidak berdaya maju. Satu boleh menanam buah-buahan keseluruhan, tetapi ia adalah yang terbaik untuk mengeluarkan pulpa sebelum menanam dalam pot campuran yang sentiasa lembap tetapi tidak basah.

Keratan batang boleh juga digunakan untuk pembiakan.

Juzuk kimia

Satu kajian 2011 daripada girinimbine, alkaloid carbazole diasingkan daripada tumbuhan ini, mendapati bahawa ia menghalang pertumbuhan dan apoptosis teraruh dalam hepatocellular carcinoma manusia, HepG2 sel in vitro.

Minyak Pati Daun Kari, minyak, pati, daun, kari, Murraya koenigi, Natural cecair kuning, Alkohol, alkaloid carbazole, Ayurveda, hepatocellular carcinoma, India, girinimbine, alkaloid carbazole, hepatocellular, Minyak, Pati, Daun, Kari, kencing manis, kehilangan rambut, minyak pati gambar