Minyak Pati Limau Purut

kaffir-lime

Limau purut terkenal dengan aroma indah dan rasa limau yang kuat. Oleh kerana kegunaan masakan dan perubatan, ia adalah tambahan yang berbaloi untuk taman rumah sesiapa.

Ciri-ciri meningkatkan sangat baik untuk

* Kebimbangan,

* Kemurungan dan

* Ketegangan saraf

Sejuk dan menyegarkan mungkin dengan mengurangkan tindakan sistem saraf bersimpati

* Meredakan kemarahan dan

* Kekecewaan

The Limau Lime adalah buah sitrus yang biasa ditanam di ecoregions Malesia dan Indochina. Buah ini terutama dikenali untuk aroma yang berbeza serta kegunaan perubatan dan masakan itu.

Nama Saintifik Limau Lime 

Nama saintifik bagi spesies ini adalah “Citrus hystrix”.

Penerangan Limau Lime 

Bahagian-bahagian yang berbeza dari kilang Limau purut adalah seperti berikut:

Pokok: The Purut pokok limau adalah kecil, mencapai sehingga ketinggian antara 2.5 meter dan 3 meter. Ini luas, menyebarkan pokok berlaku dalam belukar kecil. Batang dan dahan pokok itu dilindungi dengan kuat, duri tajam mempunyai panjang kira-kira 4 cm.

Daun: Daun yang tumpul, tajam dan sedikit emarginated. Risalah yang melekat hingga akhir. Daun yang sederhana; ukuran daun antara 3 hingga 5 dengan 8 hingga 12 cm. Hujung daun yang agak tidak teratur dan daun yang bersayap. Margin daun adalah crenate dan meluas bulat, dengan pangkal daun yang blunted. Hujung daun subtruncate dengan margin crenate kerap. Daun warna hijau gelap dan mempunyai kilauan berkilat.

Bunga: bunga yang kecil, bebas dan mempunyai stamen pendek. Mereka adalah merah jambu-putih dalam warna.

Buah-buahan: Buah-buahan mula muncul pada bulan-bulan musim sejuk. Buah-buahan yang bulat, hampir 4 cm lebar dan berwarna hijau tua. Ia mempunyai bahagian bawah berbentuk bujur dan kon, hujung tajam pada hujung batang. Permukaan luar kulit kasar dan tuberculate. Ini permukaan luar adalah terdiri daripada minyak pati yang bertanggungjawab untuk aroma sitrus berbeza kapur itu. Bahagian dalaman buah ini dibahagikan kepada 10 hingga 12 segmen pulpa vesikel. Warna hijau gelap buah beransur-ansur pudar kepada warna hijau kekuningan apabila matang. Buah-buahan yang telah mendapat rasa berasid yang kukuh.

Bagaimana untuk mengembangkan Limau Lime The Limau Lime adalah tumbuhan saka malar hijau dan jadi jika ia mendapat cahaya yang mencukupi, kehangatan dan kelembapan, ia akan terus membuahkan hasil sepanjang tahun. Yang penting keadaan yang semakin meningkat bagi tumbuhan ini diterangkan di bawah.

Light: Tumbuh-tumbuhan perlu dimandikan setiap hari oleh cahaya matahari selama sekurang-kurangnya 8 jam sehari. Setiap minggu tumbuh-tumbuhan hendaklah dihidupkan suku supaya semua pihak yang berlainan mendapatkan cahaya yang sama rata untuk pertumbuhan optimum. Ini pendedahan kepada cahaya matahari yang kuat adalah penting untuk pertumbuhan dan pengeluaran buah-buahan pokok.

Tumbuh-tumbuhan yang ditanam di dalam bangunan hendaklah disimpan berhampiran tingkap dari mana mereka boleh mendapatkan cahaya matahari yang cukup setiap hari. Mereka juga bertindak balas dengan baik kepada keadaan pencahayaan tiruan. Pada bulan-bulan musim panas, tumbuh-tumbuhan perlu dipindahkan luar dan perlahan-lahan diselaraskan kepada sinar matahari. Mereka sekali lagi perlu dibawa dalam rumah sebelum fros mula muncul.

Air: Tumbuh-tumbuhan harus disiram dengan teliti pada setiap hari. Tanah perlu sentiasa lembap. Penjagaan perlu diambil untuk mengelakkan pembalakan air.

Kelembapan: Tumbuh-tumbuhan perlu disimpan dalam keadaan sederhana lembap. Bekas memegang tumbuhan perlu diletakkan di atas dulang memegang batu basah dan dedaunan perlu disimpan sedikit basah.

Suhu: Walaupun berkembang dalam bangunan, suhu bilik hendaklah disimpan di antara 16 ° C dan 29 ° C. Limau purut boleh bertolak ansur dengan keadaan panas, namun mereka tidak boleh mengendalikan fros.

Tanah: lebih suka limau purut gambut berasaskan campuran tanah.

Baja: Pada bulan-bulan musim bunga dan musim panas, baja cecair setengah cair yang seimbang hendaklah digunakan untuk tanah setiap dua minggu.

Pendebungaan: Pendebungaan daripada Limau purut bunga adalah penting untuk pengeluaran buah-buahan. Di luar rumah, ini dilakukan oleh lebah dan serangga lain. Tumbuh-tumbuhan disimpan di dalam bangunan hendaklah menyerahkan-didebungakan oleh berus.

Tinggi: Ketinggian tumbuhan perlu dikekalkan supaya ia tidak melebihi lebih daripada 5 kaki. Dahan-dahan pokok perlu dipangkas pada musim bunga sebagai pertumbuhan baru bermula. Pemangkasan menggalakkan pertumbuhan cawangan baru. Ia adalah yang terbaik untuk mengurangkan pada sudut 45 ° di atas nod daun.

Penyebaran: Ia adalah mungkin untuk berkembang Limau purut dari benih tetapi cara terbaik untuk berkembang mereka adalah dari keratan batang. Keratan batang harus dikumpulkan di awal musim panas. Satu keratan batang 4-inci harus mempunyai 2 atau 3 nod daun tanpa apa-apa buah-buahan atau bunga. Keratan batang perlu turun pada serbuk hormon pengakaran dan dimasukkan ke dalam campuran tanah gambut lumut berasaskan dan menyelubungi dalam beg plastik untuk mengekalkan kelembapan. Selepas kira-kira 6 hingga 8 minggu, keratan batang akan mula membangunkan akar.

Penggunaan 

Masakan Penggunaan

Daun dan kulit Limau Limau yang digunakan dalam masakan banyak Thai dan Lao. Daun digunakan dalam banyak sup, salad, hidangan kari dan goreng. Daun boleh ditambah ke sup sama ada keseluruhan atau koyak. Daun segar digunakan dalam salad dan garnishes. Daun muda dan tender baik dicincang dan ditaburkan ke atas salad dan kari yang sangat meningkatkan rasa. Halus daun cincang boleh ditambah kepada hidangan goreng dan terutamanya kari mempunyai krim kelapa sebagai ramuan. Rasa daun menggabungkan juga dengan selasih, jintan putih, serai, pudina, halia dan asam jawa.

The rinds buah-buahan yang digunakan dalam membuat pes kari. Semangat menambah rasa yg menyenangkan terbaik untuk stew pedas dan kek ikan goreng. Sejak rasa yang kukuh kulit dengan mudah boleh mengatasi rasa lebih halus hidangan, ia adalah terbaik untuk menggunakan kulit yang berhati-hati serta campuran dengan bahan-bahan lain dengan cara yang intensiti dikurangkan.

Jus ini sering digunakan dalam penyediaan minuman dan untuk menambah perisa kepada rum di pulau-pulau Martinique dan Madagascar.

Penggunaan ubat-ubatan dan Faedah Kesihatan

Minyak pati yang hadir dalam kulit yang digunakan untuk membuat pelbagai salap dan tonik perubatan yang bermanfaat untuk darah dan sistem peredaran darah. Minyak ini membantu dalam penghadaman dan melindungi sistem pencernaan dari penyakit. Jus limau ini juga digunakan untuk berus gigi dan gusi.

Kegunaan lain

Jus sitrus buah-buahan yang digunakan untuk membuat syampu dan racun serangga. Ia juga digunakan sebagai agen pelunturan.

Limau Lime Fakta Menarik

Berikut adalah beberapa fakta menarik mengenai limau:

Dalam budaya rakyat, jus limau purut dipercayai untuk mengelakkan roh-roh jahat dan menyegarkan pandangan mental seseorang individu.

The Indonesia merujuk kepada Limau purut sebagai “asjeruk obat”, yang bermaksud “ubat limau”.

Walaupun mereka tergolong dalam keluarga Rutaceae, ini limau tidak dianggap limau benar.

Risalah yang dikatakan mempunyai bentuk “hourglass” kerana mereka melekat pada akhir satu sama lain untuk berakhir.

Ini limau begitu prevalently digunakan di Thailand bahawa sebutan mudah daun limau menunjukkan kepada daun limau purut.

Resipi Limau Lime 

Beberapa resipi terkenal Limau purut termasuk Lime Limau dan Udang Kelapa dengan Red Kare, Tom Yum Koong Sup, Kari Ayam Hijau dan Hijau Thailand Kari Tampal.

Kesan-kesan sampingan limau purut 

Tiada kesan sampingan yang diketahui akibat daripada penggunaan limau purut. Walau bagaimanapun, orang alah kepada buah-buahan sitrus perlu mengelakkan mereka kerana ini limau boleh menyebabkan beberapa kesan buruk.

Minyak Pati Limau Purut, minyak, pati, limau, purut, ecoregions Malesia, Indochina, Citrus hystrix, Udang Kelapa, Red Kare, Tom Yum Koong Sup, Kari Ayam Hijau, Hijau, Kari, Tampal, minyak pati, limau, purut, buah-buahan, sitrus, buah-buahan, Minyak Pati Limau Purut produk, Minyak Pati Limau Purut tulen, Minyak Pati Limau Purut gambar, Minyak Pati Limau Purut wangi, Minyak Pati Limau Purut tempatan, Minyak Pati Limau Purut buahan, Minyak Pati Limau Purut minyak, Minyak Pati Limau Purut pati