Minyak Pati Mandarin

mandarin

Mandarin Minyak datang daripada pokok-pokok mandarin yang menjadi ahli keluarga oren. Minyak adalah wap suling dari bahagian buah-buahan pokok dan diadun.

Nama Botonical: Citrus reticulata

Negara Asal: Itali

Warna & Bau: Kuning Untuk cecair Gelap Orange @ 22C dengan bau Fresh Orange Mandarin

Kelarutan: larut dalam air, larut dalam alkohol dan minyak

Minyak Mandarin datang daripada pokok-pokok mandarin yang menjadi ahli keluarga oren. Minyak adalah wap suling dari bahagian buah pokok dan campuran dengan baik dengan sitrus yang lain dan minyak bunga. Mempunyai ciri-ciri perubatan yang baik, kami berguna untuk merawat insomnia, jerawat, kulit kusam, bintik, kulit berminyak, parut, tekanan & kedutan.

NAMA BIASA
Eropah mandarin, naartjie, jeruk keprok, benar mandarin.

Campuran dengan:
Citrus dan minyak bunga, bergamot, Lavender dan limau gedang.

Juzuk:
Limonene, geraniol, methyl methylanthranilate, citral, citronellal.

KEGUNAAN:

Ia mempunyai ciri-ciri perubatan yang baik dan berguna untuk merawat jerawat, insomnia, kulit kusam, kulit berminyak, tempat, parut, tekanan dan kedutan.

Mandarin

Mandarin oren, juga dikenali sebagai mandarin atau jeruk keprok (kedua-dua rendah-kes), adalah pokok limau kecil (Citrus reticulata) dengan buah-buahan oren menyerupai lain. Mandarin oren mendapat namanya dari jubah oren terang yang dipakai oleh Mandarin, pegawai-pegawai awam di imperial China. Apabila mengeksport bermula, oren Mandarin tempatan telah dinamakan sempena pelabuhan asal mereka. oren Mandarin biasanya dimakan kosong atau dalam salad buah-buahan. Khususnya merah-oren mandarin kultivar boleh dipasarkan sebagai tangerin, tetapi ini tidak klasifikasi botani.

Pokok itu adalah lebih kemarau toleran daripada buah. Mandarin lembut, dan mudah rosak oleh sejuk. Ia boleh ditanam di kawasan tropika dan subtropika.

Varieti

Mandarin oren adalah pelbagai keluarga oren. Kultivar dan salib antara mandarin asal dan buah-buahan sitrus yang lain termasuk:

# Satsuma (Citrus unshiu), pelbagai berbiji, di mana terdapat lebih 200 kultivar, seperti Owari dan Mikan; sumber yang paling mandarin tin, dan popular sebagai buah-buahan segar kerana senang untuk penggunaan

# Owari, seorang Satsuma kultivar terkenal yang masak pada musim gugur lewat

# Clementine, kadang-kadang dikenali sebagai “Krismas oren”, kerana musim puncak adalah Disember; menjadi komersial bentuk oren Mandarin yang paling penting, yang mempunyai mikans pelarian dalam banyak pasaran

# Tangerine kadang-kadang dikenali sebagai “Dancy Mandarin”

# Tangor, juga dikenali sebagai oren kuil, kacukan antara oren Mandarin dan biasa manis oren; kulit yang tebal mudah untuk kulit dan pulpa oren terang adalah masam-manis dan penuh berperisa

Mandarin mudah dikupas dengan jari, bermula pada kulit yang tebal meliputi kemurungan di bahagian atas buah, dan boleh dengan mudah berpecah ke dalam walaupun segmen tanpa squirting jus. Ini menjadikan ia mudah untuk makan, seperti peralatan yang tidak dikehendaki untuk kulit atau memotong buah.

Tin segmen mandarin yang dikupas untuk membuang empulur putih sebelum pengetinan, jika tidak, mereka berpaling pahit. Segmen dikupas menggunakan proses kimia. Pertama, segmen melecur dengan air panas untuk melonggarkan kulit, maka mereka bermandikan penyelesaian landa yang digests albedo dan membran. Akhirnya, segmen menjalani beberapa pencuci dalam air kosong.

Ciri-ciri biologi

Buah-buahan sitrus biasanya diri subur (hanya memerlukan lebah untuk menggerakkan debunga dalam bunga yang sama) atau Partenokarpi (tidak memerlukan pendebungaan dan oleh itu berbiji, seperti Satsuma).

Blossoms daripada kultivar Dancy adalah satu pengecualian. Mereka diri steril, dan oleh itu mesti mempunyai pelbagai pendebunga untuk membekalkan debunga, dan penduduk lebah tinggi untuk membuat tanaman yang baik. Buah oblate.

Perubatan menggunakan

Dalam perubatan tradisional Cina, kulit kering buah-buahan yang digunakan dalam peraturan ch’i, dan juga digunakan untuk merawat kembung perut, meningkatkan pencernaan, dan mengurangkan kahak. Mandarin juga telah digunakan dalam ayurveda (perubatan tradisional India).

Jumlah pengeluaran

The “Clemenules” (atau “Nules”, bandar Valencian di mana ia dibesarkan) akaun bagi majoriti besar clementines dihasilkan di dunia. Sepanyol sahaja mempunyai lebih 200,000 ekar (800 km ²), menghasilkan buah-buahan antara November dan Januari. Mandarin dipasarkan sebagai tangerin biasanya Dancy, Sunburst atau Murcott (Madu) kultivar.

Kepentingan budaya

Mandarin oren, terutamanya Satsumas dari Jepun, adalah satu tradisi Krismas di Kanada. Mereka biasanya dibeli dalam 5 – atau kotak 10 pound, secara individu dibungkus dalam kertas hijau lembut, dan diberikan dalam stoking Krismas. Adat ini kembali kepada tahun 1880-an, apabila pendatang Jepun mula menerima limau mandarin Jepun sebagai hadiah daripada keluarga mereka pulang ke rumah sebagai hadiah untuk Tahun Baru. Tradisi cepat merebak di kalangan penduduk bukan Jepun, dan ke arah timur di seluruh negara:. Setiap musim menuai November, “The oren telah dipunggah dengan cepat dan kemudian dihantar ke timur dengan kereta api ‘Trains Orange’ – kereta api dengan boxcars dicat oren – memberitahu semua orang di sepanjang jalan bahawa oren sangat menarik dari Jepun telah kembali sekali lagi untuk cuti. Bagi kebanyakan orang, ketibaan Jepun oren Mandarin menandakan permulaan sebenar musim cuti. “

Ini tradisi baru digabungkan dengan tradisi tua yang berkaitan dengan stok Krismas. Saint Nicholas dikatakan telah meletakkan duit syiling emas ke stoking tiga gadis miskin supaya mereka akan mampu untuk berkahwin. Kadang-kadang cerita diberitahu dengan bola emas bukan beg emas, dan oren menjadi simbolik berdiri di bagi bola emas, dan dimasukkan ke dalam stoking Krismas di Kanada bersama-sama dengan syiling coklat dibalut dengan kerajang emas.

Pengimportan ini oren Jepun telah digantung kerana permusuhan dengan Jepun semasa Perang Dunia II. Walaupun mereka adalah salah satu daripada barang-barang Jepun yang pertama dibenarkan untuk eksport selepas berakhirnya perang, permusuhan sisa membawa kepada penjenamaan semula ini oren sebagai “Mandarin” oren.

Penghantaran kumpulan pertama limau mandarin dari Jepun di Pelabuhan Vancouver, British Columbia disambut dengan perayaan yang menggabungkan Santa Claus dan penari Jepun – anak-anak gadis berpakaian kimono tradisional.

Semasa Tahun Baru Cina, Mandarin oren dan tangerin dianggap simbol tradisional banyak dan nasib baik. Semasa sambutan dua minggu, mereka sering dipaparkan sebagai hiasan dan dibentangkan sebagai hadiah kepada kawan-kawan, saudara-mara, dan rakan perniagaan.

Mandarin, Minyak, mandarin, keluarga, oren, bahagian, buah-buahan, pokok, diadun, minyak mandarin, Citrus reticulata, Fresh Orange, Citrus, minyak bunga, bergamot, Lavender, limau gedang, Limonene, geraniol, methyl methylanthranilate, citral, citronellal, minyak Pati mandarin gambar, minyak Pati mandarin wangi, minyak Pati mandarin produk, minyak Pati mandarin tulen, minyak Pati mandarin pati, minyak Pati mandarin buah, minyak Pati mandarin pokok, minyak Pati mandarin traditional, minyak Pati mandarin hiasan, gambar minyak Pati mandarin, tulen minyak Pati mandarin, pokok, wangi