Minyak Pati Mangga

mango

Mangga tergolong dalam keluarga yang sama seperti yang badan hijau, Gandaria, mombin dan gajus. Beberapa nama-nama biasa mangga adalah mangot, manga, dan mangou.

Faedah Kesihatan:

– Pembantu pencernaan yang berkesan

– Mempunyai kandungan serat yang tinggi

– Melindungi jantung

– Mengekalkan kolesterol yang rendah

– Melembapkan kulit kering

– Mempunyai jumlah yang tinggi antioksidan karotenoid

Dengan daging marigold bersalut dalam kulit merah-oren-hijau cemerlang, mangga adalah rasa quintessential di kawasan tropika. Di India, di mana mangga asli telah ditanam sekurang-kurangnya 4,000 tahun, buah berbentuk titisan air mata melambangkan cinta dan kesuburan. Lagenda mengatakan bahawa Buddha menemui keamanan dan ingin kepuasan dalam ketenangan dusun mangga. Walaupun kaitan mangga untuk kesihatan rohani adalah barangan cerita rakyat berabad-abad lamanya, merit untuk kesihatan fizikal didokumenkan di kalangan ahli sains moden.

Yang halus, perut berair mangga pek menumbuk pemakanan. Warna sifatnya oren adalah petunjuk kepada gudang daripada beta karotena (Vitamin A). Mangga masak memegang tahap tertinggi beta karotena, manakala mangga hijau yang lebih tinggi dalam Vitamin C. Ini karotenoid antioksidan dikenali untuk kuasa perlindungan mereka terhadap kanser tertentu. Mangga juga membekalkan kalium yang mencukupi, menjadikan mereka sesuai untuk pesakit hipertensi atau sesiapa sahaja yang ingin menambah tenaga selepas aktiviti fizikal.

Ia adalah kebetulan bahawa mangga telah digunakan secara tradisional di cutni India disajikan bersama hidangan daging. Buah-buahan ini mengandungi enzim proteolitik yang dikenali untuk memecahkan protein, menjadikannya pelunak daging berkesan dan membantu penghadaman. Tinggi dalam serat larut – mangga purata mengandungi sehingga 40 peratus daripada yang disyorkan pengambilan serat harian – mangga membantu mengawal pencernaan yang sihat di samping membantu melindungi jantung dan menjaga kolesterol yang rendah.

Dengan banyak vitamin dan serat, mangga adalah menarik perhatian baru sebagai pejuang kanser. Ahli-ahli sains di Pusat Penyelidikan Toksikologi Perusahaan di Lucknow, India, mendapati bahawa ekstrak pulpa mangga ditindas prostat sel-sel tumor kanser pada tikus. Para penyelidik dikreditkan kesan kepada sebatian dalam mangga dipanggil lupeol, yang juga berlaku untuk mempamerkan anti-radang, anti-artritis hartanah, anti-malaria dan anti-diabetes. Setelah kajian lanjut, mangga yang besar tetapi boleh membuktikan untuk membuka pelbagai penawar.

Sesiapa yang telah dimakan mangga masak tahu bahawa buah-buahan yang teems dengan kelembapan pelindapkejutan. Banyaknya jus manis menjadikan ia sukar untuk makan mangga politely.That pulpa yang sama boleh menjadi kegembiraan untuk kulit kering. Mentega Mangga, digunakan sebagai produk kecantikan, telah menghidratkan dan ciri-ciri penyembuhan bahawa meterai dalam kelembapan dan melindungi kulit kering. Selain itu, bau madu minyak mangga penting adalah menarik dalam aromaterapi.

Memandangkan banyak kegunaan rawatan mangga, ia sukar untuk mempercayai ia adalah sebahagian dari keluarga Anacardiaceae berbunga, yang termasuk tumbuh-tumbuhan toksik seperti racun ivy dan oak racun. Kulit mangga dianggap tidak boleh dimakan, dan beberapa orang yang boleh membangunkan dermatitis apabila datang ke dalam kenalan dengan kulit atau sap pokok. Selain daripada amaran, bagaimanapun, mangga adalah satu pakej padat syurga. Ia benar-benar hidup sehingga nama samaran sebagai “raja” buah-buahan.

Minyak Pati Mangga, minyak, pati, mangga, keluarga, badan, hijau, Gandaria, mombin, gajus, mangot, manga, mangou, Minyak Pati Mangga gambar, Minyak Pati Mangga tulen, Minyak Pati Mangga tempatan, Minyak Pati Mangga wangi, Minyak Pati Mangga hijau, Minyak Pati Mangga pati, Minyak Pati Mangga minyak, Minyak Pati Mangga buah, Minyak Pati Mangga aroma, Minyak Pati Mangga kesihatan, gajus, mangou, manga