Minyak Pati Melati

jasmine

Minyak Pati Melati yang diekstrak daripada Jasminum Gradiflora (sinonim officinale) keluarga Oleaceae. Dipetik dari bahagian bunga tumbuhan

Nama Botonical: Jasminum grandiflorum

Negara Asal: India

Warna & Bau: kemerahan Brown cecair telus dengan bau Floral, eksotik dan panas

Keterlarutan: larut dalam air, larut dalam alkohol dan minyak

Jasmine Minyak Essential yang diekstrak daripada Jasminum Gradiflora (sinonim officinale) keluarga Oleaceae. Dipetik dari bahagian bunga tumbuhan melalui proses penyulingan stim, minyak Jasmine membantu dalam toning sehingga badan serta membuktikan berguna untuk kering, kulit berminyak, gatal-gatal dan sensitif. Ia ciri-ciri yang unik juga membantu dalam mengurangkan stretch mark kulit dan parut terutama bagi wanita hamil.
NAMA BIASA:

Jasmin, melati, melur.

Campuran dengan:

Bergamot, Sandalwood, Rose dan semua minyak Citrus.

Konstituen:

Benzyl acetate, linalool, indole, benzyl alcohol, benzyl benzoate, geraniol, cis-jasmone, metil, anthranilate. Ia juga mempunyai jumlah surih farnesol, p. cresol, cis-3-hexenyl benzoate, nerol, eugenol, ceosol, benzaldehyde, benzoik asid, y-terpineol, isohytol, nerolidol, phytol.

KEGUNAAN:

Jasmine minyak membantu dalam toning sehingga badan serta menjaga kering, kulit berminyak, gatal-gatal & sensitif. Ia juga membantu dalam meningkatkan keanjalan kulit dan sering digunakan untuk membantu dengan stretch mark dan mengurangkan parut.
Jasmine

Jasminum dikenali sebagai melur, adalah genus pokok renek dan anggur dalam keluarga zaitun (Oleaceae). Ia mengandungi sekitar 200 spesies yang berasal dari kawasan tropika dan hangat sederhana Dunia Lama. Melur ditanam secara meluas untuk wangian ciri bunga mereka.
Huraian

Lihat juga: Glosari istilah botani

Melur boleh menjadi sama ada daun luruh (daun jatuh pada musim luruh) atau malar hijau (hijau sepanjang tahun), dan boleh menjadi tegang, menyebarkan, atau memanjat pokok renek dan anggur. Daun mereka ditanggung bertentangan atau ganti. Mereka boleh menjadi mudah, yg mempunyai tiga daun, atau pinat. Bunganya biasanya sekitar 2.5 cm (0,98 dalam) diameter. Mereka adalah putih atau kuning dalam warna, walaupun dalam keadaan yang jarang berlaku, mereka boleh menjadi sedikit kemerahan. Bunga-bunga yang ditanggung dalam kelompok cymose dengan minimum tiga bunga, walaupun mereka juga boleh secara bersendirian di hujung branchlets. Setiap bunga mempunyai kira-kira 4-9 kelopak, dua locules, dan 1-4 ovules. Mereka mempunyai dua stamen dengan filamen yang sangat singkat. Bracts adalah linear atau ovate. Kaliks berbentuk loceng. Mereka biasanya sangat harum. Buah-buahan melur beri yang bertukar menjadi hitam apabila masak.
Bilangan kromosom asas genus adalah 13, dan kebanyakan spesies diploid (2n = 26). Walau bagaimanapun, polyploidy semulajadi wujud, terutamanya dalam Jasminum sambac (2n = 39), Jasminum flexile (2n = 52), Jasminum primulinum (2n = 39), dan Jasminum angustifolium (2n = 52).

Pengedaran dan habitat

Melur adalah berasal dari kawasan tropika dan subtropika Asia, Afrika, dan Australasia.Of 200 spesies, hanya satu adalah asli ke Europe.Their pusat kepelbagaian adalah di Asia Selatan dan Asia Tenggara.

Walaupun tidak asli ke Eropah, beberapa spesies melati telah menjadi kerakyatan di Eropah Mediterranean. Sebagai contoh kononnya Sepanyol melati atau Catalonian melati (Jasminum grandiflorum) adalah berasal dari Iran dan barat Asia Selatan dan kini kerakyatan di Iberia peninsula.Jasminum Fluminense (yang kadang-kadang dikenali dengan nama yang tidak tepat “Jasmine Brazil”) dan Jasminum di dichotomum (Gold Coast Jasmine) adalah spesies invasif di Hawaii dan Florida.Jasminum polyanthum juga dikenali sebagai White Jasmine merupakan rumpai invasif di Australia.
Taksonomi

Spesies kepunyaan genus Jasminum dikelaskan Jasmineae kaum keluarga zaitun (Oleaceae). Jasminum dibahagikan kepada lima bahagian-alternifolia, Jasminum, Primulina, Trifoliolata, dan Unifoliolata.

Nama genus berasal dari Yasameen Parsi (“hadiah daripada Tuhan”) melalui bahasa Arab dan Latin.

Spesis

Rencana utama: Senarai spesies Jasminum

Spesies termasuk:

J. abyssinicum Höchst. bekas DC.

– Hutan melati

J. adenophyllum Wall.

– Melati bluegrape, roda pin melati, puteri melati

J. angulare cabe Jawa

J. angustifolium (L.) Willd.

J. auriculatum cabe Jawa

– India hasmine, jarum-bunga melati

J. azoricum L.

J. beesianum Forrest & Diels

– Merah melati

J. dichotomum cabe Jawa

– Gold Coast melati

J. didymum G.Forst.

J. dispermum Wall.

J. elegans Knobl.

Willd J. elongatum (P.J.Bergius).

J. floridum Bunge

J. Fluminense Vell.

J. fruticans L.

J. grandiflorum L.

– Catalonian melati, Jasmin pengahbau, diraja melati, Sepanyol melati

J. humile L.

– Melati Itali, Itali melati kuning

J. anceolarium Roxb.

J. mesnyi Hance

– Jepun melati, melati primrose, melati kuning

J. Multiflorum (Burm.f.) Andrews

– Melati India, bintang melati, musim sejuk melati

J. multipartitum Höchst.

– Berbintang liar melati

J. nervosum Lour.

J. nobile C.B.Clarke

J. nudiflorum Lindl.

– Musim sejuk melati

J. odoratissimum L.

– Melati kuning

J. officinale L.

– Melati biasa, melati, melur, melati penyajak, musim panas melati, melati putih

J. parkeri Dunn

– Kerdil melati

J. polyanthum Franch.

J. sambac (L.) Aiton

– Arab melati, melati Sambac

J. simplicifolium G.Forst.

J. sinense Hemsl.

J. subhumile W.W.Sm.

J. subtriplinerve Blume

J. tortuosum Willd.

J. urophyllum Hemsl.

Penanaman dan kegunaan

Ditanam secara meluas untuk bunga, melati dinikmati di taman, sebagai tumbuhan rumah, dan sebagai bunga. Bunga-bunga yang dipakai oleh wanita di rambut mereka di selatan dan tenggara Asia. Bunga melati halus dibuka hanya pada waktu malam dan boleh dipetik pada waktu pagi apabila kelopak kecil yang tertutup rapat, kemudian disimpan di tempat yang sejuk sehingga malam. Kelopak mula membuka antara enam dan lapan di sebelah petang, sebagai suhu merendahkan.
Jasmine teh

Jasmine teh dimakan di China, di mana ia dipanggil melati-bunga tea.Jasminum sambac bunga juga digunakan untuk membuat teh melati, yang sering mempunyai asas teh hijau, tetapi kadang-kadang asas Oolong digunakan. Bunga dan teh “mengawan” dalam mesin yang mengawal suhu dan kelembapan. Ia mengambil masa empat jam atau lebih untuk teh untuk menyerap aroma dan rasa bunga melati, dan untuk gred tertinggi, proses ini boleh diulangi sebanyak tujuh kali. Kerana teh telah menyerap kelembapan dari bunga, ia mesti refired untuk mengelakkan kerosakan. Bunganya yang dibelanjakan boleh atau tidak boleh dikeluarkan dari produk akhir, sebagai bunga yang benar-benar kering dan tidak mengandungi aroma. Giant peminat yang digunakan untuk meniup jauh dan mengeluarkan kelopak dari daun teh yang lebih padat. Jika ada, mereka hanya menambah rayuan visual dan ada petunjuk kualiti teh.
Di Okinawa, Jepun, teh melati dikenali sebagai sanpin cha

Sirap Jasmine

Sirap melati, dibuat dari bunga melati, digunakan sebagai bahan perisa.

Jasmine minyak pati

Jasmine dianggap mutlak dan tidak minyak pati sebagai kelopak bunga adalah terlalu halus dan akan dimusnahkan oleh proses penyulingan yang digunakan dalam mewujudkan minyak pati. Selain daripada kaedah pemprosesan ia adalah pada dasarnya sama seperti minyak penting. Mutlak adalah istilah teknikal yang digunakan untuk menunjukkan proses pengekstrakan. Ia adalah yang biasa digunakan. Bunga sama ada diekstrak oleh kaedah intensif buruh enfleurage atau melalui pengekstrakan kimia. Ia adalah mahal disebabkan bilangan besar bunga diperlukan untuk menghasilkan sejumlah kecil minyak. Bunganya perlu berkumpul pada waktu malam kerana bau melati yang lebih kuat selepas gelap. Bunga-bunga yang dibentangkan pada kain kapas direndam dalam minyak zaitun selama beberapa hari dan kemudian diekstrak meninggalkan intipati melati benar. Sebahagian daripada negara-negara pengeluar minyak melati penting adalah India, Mesir, China dan Maghribi.
Jasmine mutlak digunakan dalam minyak wangi dan kemenyan

Banyak spesis juga menghasilkan mutlak, yang digunakan dalam minyak wangi dan kemenyan. Juzuk kimia termasuk anthranilate metil, indole, benzyl alcohol, linalool, dan skatole.

Jasmonates

Rencana utama: Jasmonate

Jasmine memberi nama kepada hormon tumbuhan jasmonate sebagai metil jasmonate diasingkan daripada minyak melati Jasminum grandiflorum membawa kepada penemuan struktur molekul jasmonates.

Kepentingan kebudayaan

Sepanjang India, terutama di negeri-negeri barat dan selatan, termasuk Andhra Pradesh, Karnataka, Kerala, Selangor, Tamil Nadu, melati (bersama-sama dengan banyak bunga lain, termasuk mawar) ditanam di rumah-rumah persendirian, dalam taman-taman atau sebagai tumbuhan pasu. Bunga-bunga ini digunakan dalam ibadah tetap di rumah serta untuk perhiasan rambut (bagi gadis-gadis dan wanita dari rumah). Jasmine juga ditanam secara komersial, bagi kedua-dua tujuan domestik membincangkan tujuan di atas dan lain-lain (seperti digunakan dalam industri minyak wangi). Ia digunakan dalam upacara seperti perkahwinan, majlis agama, dan festival. Pada Yatra Chandan tuan Jagannath, dewa bermandikan dengan air berperisa pes gaharu dan jasmine.Madurai Jasmine (Madurai Malli) sangat terkenal di negeri selatan Tamil Nadu.
Vendor bunga Jasmine menjual kalungan buatan bersedia melati, atau dalam kes motiyaa tebal (dalam bahasa Hindi) atau mograa (dalam Bahasa Marathi) varietal, tandan melati, serta bunga mengikut berat, adalah pemandangan biasa di jalan-jalan bandar di banyak bahagian India. Mereka boleh ditemui di sekitar pintu masuk ke kuil, jalan raya utama, dan di kawasan perniagaan utama (termasuk berdiri bas). Ini adalah perkara biasa sejauh utara sebagai Mumbai, dan secara amnya dari Maharashtra selatan melalui semua India Selatan. Vendor Jasmine juga boleh didapati di Kolkata, walaupun jualan di tepi jalan kurang di sana, sejak di Utara India wanita dan gadis secara amnya, oleh tradisi, jangan memakai bunga di rambut mereka.
Satu perubahan dalam presiden di Tunisia pada tahun 1987 dan Revolusi Tunisia tahun 2011 kedua-duanya dipanggil “revolusi Jasmine” merujuk kepada bunga. Bunga Melur juga telah digunakan sebagai simbol pada 2011 protes pro-demokrasi Cina di Republik Rakyat China.

Di Syria, melati adalah bunga simbolik Damsyik, yang dipanggil Kota Jasmine. Di Thailand, bunga melati digunakan sebagai simbol untuk ibu.

“Jasmine” juga popular nama feminin yang diberikan di banyak negara.

Jasmine sebagai bunga kebangsaan

Beberapa negara dan negeri-negeri mempertimbangkan melati sebagai simbol kebangsaan. Mereka adalah seperti berikut:

* Hawaii: Jasminum sambac (“Pikake”) mungkin merupakan yang paling popular bunga. Ia sering digantung di leis dan adalah subjek banyak lagu-lagu.

* Indonesia: Jasminum sambac adalah bunga kebangsaan, yang diguna pakai pada tahun 1990. Ia pergi oleh nama “Melur putih” dan bunga yang paling penting dalam upacara perkahwinan untuk etnik Indonesia, terutama di pulau Jawa.

* Pakistan: Jasminum officinale dikenali sebagai “chambeli” atau “Yasmin”, ia adalah bunga kebangsaan.

* Filipina: Jasminum sambac adalah bunga kebangsaan. Diguna pakai pada tahun 1935, ia dikenali sebagai “Sampaguita” di pulau-pulau. Ia biasanya digantung dalam kalungan yang kemudiannya digunakan untuk menghiasi imej agama.

Minyak Pati Melati, Bergamot, Sandalwood, Rose, minyak Citrus, Jasmin, melati, melur, Jasmin, melati, melur, cresol, benzoate, nerol, eugenol, ceosol, benzaldehyde, benzoik, asid, y-terpineol, isohytol, nerolidol, phytol, alternifolia, Jasminum, Primulina, Trifoliolata, Unifoliolata, Minyak Pati Melati tulen, Minyak Pati Melati produk, Minyak Pati Melati tempatan, Melati bluegrape, roda melati, pati melati, keluarga Oleaceae