Minyak Pati Morhabshi

myrrh

Myrrh manfaat minyak pati termasuk: anti-radang, anti-kulat, antiseptik dan sifat-sifat, mencegah selaran matahari, dan bertindak sebagai penghalau serangga. Di samping itu, ia adalah antioksidan yang kuat, ia mengekalkan kulit muda dan lembut, merawat gigi dan penyakit gusi, adalah ekspektoran, karminatif, stimulant dan penggalak imun umum.

Latin / Botanical Name: Commiphoramyrrha

Nama-nama lain: manis Cicely

Keluarga: Burseraceae

Bahagian Loji Digunakan: damar, sap

Tempat Asal: Mesir, Somalia, Eritrea, Yaman, dan Arab Semenanjung

Manfaat kesihatan mur Minyak Essential boleh dikaitkan dengan ciri-ciri seperti anti mikrob, astringen, ekspektoran, anti kulat, perangsang, yg mengeluarkan udara, perut, anti catarrhal, yg mengeluarkan peluh, pengobat luka, antiseptik, penggalak imun, peredaran darah, tonik, anti radang dan anti tdk teratur.

Minyak yang penting mur diekstrak dari resin mur. Mur, dalam sistem tatanama saintifik, dipanggil Commiphora Myrrha dan yang berasal dari Mesir. Walaupun resin adalah digunakan dalam kemenyan dan minyak wangi di Mesir purba, minyak yang diperolehi daripada ia telah digunakan untuk penyembuhan luka-luka di Greece purba. Komponen utama ini penting adalah Alpha Pinene, Cadinene, Limonene, Cuminaldehyde, Eugenol, Cresol, Heerabolene, asid asetik, asid formik dan sesquiterpenes.

Selain daripada menjadi minyak yang sangat terkenal dalam bidang aromaterapi, ia mempunyai banyak kegunaan perubatan juga. Ini adalah:

* Anti Mikrob dan Anti Viral: Ini tidak membenarkan mikrob berkembang atau menjangkiti anda. Ia boleh digunakan terhadap apa-apa penyakit akibat daripada jangkitan mikrob, seperti demam, keracunan makanan, batuk & sejuk, beguk, campak, cacar dan jangkitan pada luka. Ia tidak mempunyai kesan sampingan yang buruk seperti antibiotik lain, seperti lemah hati, berfungsi pencernaan dan lain-lain

* Astringen: mur Minyak Essential astringen. Ia menguatkan memegang gusi pada gigi, kontrak kulit, otot, usus dan organ-organ dalaman yang lain. Ia juga menegaskan cengkaman kulit kepala di akar rambut, dengan itu menghalang keguguran rambut. Salah satu penggunaan yang lebih serius daripada harta ini boleh dilihat dalam menghentikan pendarahan, apabila astringency ini membuatkan saluran darah untuk kontrak dan memeriksa aliran darah.

* Expectorant: Baik terhadap batuk dan sejuk. Ia melawan jangkitan virus yang memberi batuk & sejuk serta melegakan kesesakan dan memudahkan pemendapan kahak dalam paru-paru dan kawasan pernafasan.

* Anti kulat: Ia bertindak sebagai racun kulat juga. Ia boleh digunakan secara dalaman dan luaran untuk melawan jangkitan kulat.

* Perangsang: mur Minyak Essential merangsang pemikiran, peredaran darah, penghadaman, rembesan, saraf dan perkumuhan. Ia merangsang tindakan pengepaman jantung, rembesan jus pencernaan dan hempedu ke dalam perut dan memastikan anda peka dan aktif dengan merangsang otak dan sistem saraf.

* Karminatif: Membantu melegakan anda daripada gas itu yang sering meletakkan anda dalam situasi memalukan di khalayak ramai dan kos yang berat ke atas kesihatan anda dengan mencuri selera makan, melambatkan pencernaan, memberi anda sakit perut dan sakit kepala dan kadang-kadang sakit dada juga dan dengan meningkatkan anda tekanan darah.

* Perut: Minyak mur adalah bermanfaat untuk kesihatan semua pusingan perut anda.

* Anti catarrhal: Ini harta mur Minyak Essential melegakan anda daripada lendir yang berlebihan dan kahak dan masalah yang berkaitan dengannya seperti kesesakan, bernafas masalah, berat di dada, batuk dan lain-lain

* Yg mengeluarkan peluh: Ia meningkatkan berpeluh dan memastikan anda bebas dari toksin, garam dan air yang berlebihan dalam badan anda. Berpeluh juga membersihkan kulit-liang dan membantu gas berbahaya seperti melarikan diri nitrogen.

* Pengobat luka: Ini harta mur Minyak Essential melindungi luka dari jangkitan dan menjadikan mereka sembuh lebih cepat.

* Anti Septik: Anda tidak perlu takut luka kecil dan luka. Minyak ini boleh menjaga mereka dan tidak akan membiarkan mereka pergi septik, kerana ia adalah anti septik. Ia boleh melindungi anda daripada tetanus terlalu sedikit.

* Booster Imun: Minyak mur menguatkan dan mengaktifkan sistem imun dan memastikan anda dilindungi daripada jangkitan.

* Peredaran: Ia merangsang peredaran darah dan memastikan bekalan yang betul oksigen kepada tisu. Ini adalah baik untuk mencapai kadar metabolik yang betul dan juga untuk meningkatkan sistem imun juga. Yang lebih baik darah sampai ke sudut-sudut badan anda, lebih baik nutrien dan oksigen sampai ke bahagian-bahagian badan dan mereka akan berfungsi dengan lebih baik dan kekal sihat.

* Tonic: Harta tanah ini adalah untuk kesihatan yang baik jumlah. Sebagai tonik, nada minyak mur sehingga semua sistem dan organ-organ dalam badan, memberi mereka kekuatan dan melindungi mereka dari penuaan dan jangkitan.

* Anti Radang: Ia sedates radang dalam tisu dalam kes-kes demam atau jangkitan virus, dalam sistem pencernaan akibat daripada pengambilan terlalu banyak rempah dengan makanan dan dalam sistem peredaran darah apabila sesuatu keradangan atau toksik masuk ke dalam aliran darah.

* Anti tdk teratur: Ia memberikan kelegaan daripada pengecutan yang tidak diingini atau kejang dan dengan itu dari kejang, sakit dan lain-lain

* Faedah Lain: Minyak ini amat dihargai dalam aromaterapi sebagai sedatif, anti depresan dan sebagai penggalak perasaan rohani. Minyak ini menjaga kesihatan rahim dan merangsang ia, membantu kepudaran parut dan tempat, baik dalam merawat penyakit kulit, penyakit pd gusi, cirit-birit dan penyakit kulit seperti ekzema, kurap, gatal-gatal dan lain-lain Ia juga emenagogue yang bermaksud bahawa ia normalizes haid.

Beberapa Perkataan Awas: Ia boleh mempunyai kesan toksik jika digunakan berlebihan. Ia harus dielakkan oleh wanita hamil kerana ia merangsang rahim.

Menggabungkan: Kemenyan, Lavender, Palma Rosa, Nilam, Rosewood, Sandal Wood, Tea Tree dan Thyme.

Myrrh, minyak pati, anti-radang, anti-kulat, antiseptik, matahari, serangga, kulit muda, lembut, merawat, gigi, penyakit gusi, ekspektoran, karminatif, stimulant, penggalak, imun, umum, Kemenyan, Lavender, Palma Rosa, Nilam, Rosewood, Sandal Wood, Tea Tree, Thyme, minyak, pati, ekzema, kurap, gatal-gatal, matahari, minyak pati myrrh tulen, minyak pati myrh produk, anti, serangga