Minyak Pati Oren

orange-eo10

Minyak Orange diekstrak dari bahagian buah pokok Orange melalui proses penyulingan wap. Penggunaan minyak yang diekstrak membantu dalam membawa kebahagiaan serta rasa kehangatan dalam fikiran rakyat. Mempunyai sifat-sifat terapeutik, ia amat berkesan ke atas sistem imun serta membantu dalam menghapuskan toksin dari badan.

Nama Botonical: Citrus sinensis

Negara Asal: Brazil

Warna dan Bau: jingga kekuning-Melia kepada gelap oren @ 22 ° C dengan buah-buahan / kulit bau

Kelarutan: larut dalam air, larut dalam alkohol dan minyak

Available Size Pembungkusan dan Harga

10ml

RM18.00

50ml

RM38.00

500ml

RM120.00

Minyak Orange diekstrak dari bahagian buah pokok Orange melalui proses penyulingan wap. Penggunaan minyak yang diekstrak membantu dalam membawa kebahagiaan serta rasa kehangatan dalam fikiran rakyat. Mempunyai sifat-sifat terapeutik, ia amat berkesan ke atas sistem imun serta membantu dalam menghapuskan toksin dari badan.

NAMA BIASA: Citrus aurantium, Citrus aurantium Risso.

Campuran dengan: Rosemary, ylang-ylang.

Komponen: a-pinene, myrcene, sabinena, limonene, citronellal, linalool, neral, geranial.

KEGUNAAN: Ia adalah minyak berseri cerah yang membawa kehangatan kebahagiaan kepada minda serta membantu orang ramai untuk berehat. Minyak oren boleh digunakan dengan berkesan di dalam sistem imun, serta selesema selsema serta untuk menghapuskan toksin dari badan.

Minyak Pati Oren – Minyak Orange

RM18.00
Pilih pembungkusan
10ml
50ml (+ RM20.00)
500ml (+ RM102.00)

Oren

Minyak oren adalah minyak pati yang dihasilkan oleh sel-sel di dalam kulit buah oren. Berbeza dengan minyak yang paling penting, ia dikeluarkan sebagai oleh-produk pengeluaran jus oren dengan centrifugation, menghasilkan minyak sejuk-ditekan. Ia terdiri daripada kebanyakannya (lebih daripada 90%) d-limonene, dan oleh itu sering digunakan di tempat tulen d-limonene, yang boleh terus diambil dari minyak oleh penyulingan.

Limonene

Limonene yang memberikan buah-buahan sitrus aroma biasa mereka, dan oleh itu digunakan dalam minyak wangi dan isi rumah untuk pencuci wangi. Ia juga berkesan, mesra alam, dan agak selamat pelarut, yang menjadikan ia bahan aktif pilihan dalam banyak aplikasi, seperti, tetapi tidak terhad kepada, pembuang pelekat dan noda, pencuci pelbagai jenis, dan strippers. Ia amat berguna dalam bidang pertanian.

Kandungan

Komposisi minyak oren berbeza untuk beberapa sebab. Wilayah dan bermusim perubahan serta kaedah yang digunakan untuk pengeluaran membawa kepada perubahan ini. Beratus-ratus sebatian telah dikenal pasti dengan gas kromatografi spektrometri jisim. Kebanyakan bahan-bahan ini adalah sebahagian daripada kumpulan terpene dengan limonene menjadi salah satu yang dominan. Long rantaian hidrokarbon alifatik alkohol dan aldehid seperti oktanol dan octanal adalah kumpulan kedua yang penting bahan.

Keselamatan

The limonene yang merupakan komponen utama minyak adalah merengsa ringan, kerana ia larut minyak kulit pelindung.

Limonene dan produk pengoksidaan adalah iritasi kulit, dan limonene-1 ,2-oksida (dibentuk oleh pengoksidaan udara) adalah satu pemeka kulit diketahui. Kebanyakan kes yang dilaporkan kerengsaan telah melibatkan pendedahan perindustrian jangka panjang untuk kompaun tulen, contohnya semasa degreasing atau penyediaan cat. Walau bagaimanapun satu kajian terhadap pesakit membentangkan dermatitis meunjukkan bahawa 3% adalah sensitif kepada limonene.

Limonene telah diperhatikan menyebabkan kanser pada tikus jantan, dengan bertindak balas dengan α2u-globulin, yang tidak dihasilkan oleh tikus betina. Tiada bukti kekarsinogenan di atau genotoxicity pada manusia. The IARC mengklasifikasikan d-limonene bawah Kelas 3: tidak dapat diklasifikasi sebagai untuk kekarsinogenan kepada manusia itu.

Limonene juga mudah terbakar.

Kawalan perosak biologi

Minyak oren boleh digunakan dalam biologi kawalan perosak racun perosak hijau, dan boleh membunuh individu dan tanah jajahan semut dan membasmi mereka “bau pheromone-jejak” petunjuk untuk mengganggu serangan semula. Penggunaannya dalam pertanian organik semakin semakin penting kerana sifat tidak beracun mereka. Mereka biasanya digunakan dalam dapur untuk selamat menghalau serangga.

Minyak oren juga merupakan alat yang popular untuk dijamin selamat dan berkesan penghapusan anai-anai daripada Drywood (Kalotermitidae) variety.Tampa, Florida kawalan perosak anai-anai syarikat Citrugard Kawalan menggunakan minyak oren untuk mencegah tenting rumah kediaman dan bangunan-bangunan komersial dan sementara menempatkan semula penduduk, seperti adalah perlu dengan amalan pengasapan tradisional. Menggunakan gerudi dan teknik suntikan, juruteknik menggerudi lubang dalam bidang tertentu dengan aktiviti anai-anai dan menyuntik minyak oren ke dalam lubang. Minyak oren kemudian menyerap masuk ke kawasan sekitarnya untuk membunuh anai-anai tanpa menyebabkan kemudaratan kepada manusia dan haiwan kesayangan mereka.