Minyak Pati Serai


lemon-grass

Minyak Serai berasal dari Serai, yang merupakan berkembang, tinggi, rumput saka aromatik pantas berasal dari Asia. Minyak diekstrak dari bahagian pucuk tumbuhan dan kuning kepada coklat cair berwarna kuning. Mempunyai sifat-sifat aromaterapi baik, ia digunakan untuk membersihkan kulit berminyak, jerawat, kaki makan air dan penyakit lain termasuk mengurangkan peluh berlebihan.

Nama Botonical: Cymbopogon flexuosus

Negara Asal: India

Warna dan Bau: Dark kuning kepada cahaya cecair coklat @ 22C dengan bau yang kuat

Kelarutan: larut dalam alkohol dan lain-lain pelarut organik

Available Size Pembungkusan dan Harga

10ml

RM28.00

50ml

RM48.00

500ml

RM128.00

Serai Minyak berasal dari Serai, yang merupakan berkembang, tinggi, rumput saka aromatik pantas berasal dari Asia. Minyak diekstrak dari bahagian pucuk tumbuhan dan kuning kepada coklat cair berwarna kuning. Mempunyai sifat-sifat aromaterapi baik, ia digunakan untuk membersihkan kulit berminyak, jerawat, kaki makan air dan penyakit lain termasuk mengurangkan peluh berlebihan.

NAMA BIASA: andropogon citratus, A. schoenathus.

Campuran dengan: Basil, ketumbar, Cedarwood, geranium, lavender, melati, pokok teh.

Juzuk: Citral, Myrcene, geranyl asetat, citronellal, nerol, neral, geraniol, kesan limonene dan citral.

KEGUNAAN: Minyak Serai membantu dalam toning sehingga otot dan tisu dan mengurangkan rasa sakit otot dengan membuat otot lembut. Ia juga membantu dengan membetulkan peredaran darah yang lemah dan sebagai penghalau serangga. Selain itu, ia juga digunakan untuk menjaga haiwan peliharaan bersih kutu, kutu dan kutu.

Pure Essential Oil – Minyak Serai
RM22.00
Pilih pembungkusan
10ml
50ml (+ RM26.00)
500ml (+ RM158.00)

Pati Serai

Cymbopogon (serai) adalah genus kira-kira 55 spesies rumput, (di mana spesies jenis adalah Cymbopogon citratus [teh semula jadi dan lembut Anxiolytic]) berasal dari suhu panas iaitu kawasan tropika Dunia Lama dan Oceania. Ia adalah rumput saka yang tinggi. Nama-nama yang biasa termasuk serai, serai, rumput kawat berduri, ketua-ketua seperti sutera, rumput citronella, cha de Dartigalongue, rumput demam, tanglad, hierba Luisa atau gavati chaha di kalangan lain-lain lagi.

Menggunakan

Serai berasal dari India dan Asia tropika. Ia digunakan secara meluas sebagai herba dalam masakan Asia. Ia mempunyai rasa limau halus dan boleh dikeringkan dan tepung atau digunakan segar. Serai biasanya digunakan dalam teh, sup, dan masakan kari. Ia juga sesuai untuk ayam, ikan, daging, dan makanan laut. Ia sering digunakan sebagai teh di negara-negara Afrika seperti Togo dan Republik Demokratik Congo dan negara-negara Amerika Latin seperti Mexico. Serai minyak digunakan sebagai racun perosak dan pengawet. Kajian menunjukkan bahawa serai mempunyai ciri-ciri anti-kulat. Walaupun keupayaan untuk menghalau serangga, minyak yang biasanya digunakan sebagai “menarik” untuk menarik lebah madu. “Serai kerja-kerja mudah serta pheromone yang dicipta oleh Nasonov kelenjar lebah, juga dikenali sebagai pheromones attractant. Oleh kerana itu minyak serai boleh digunakan sebagai tarikan apabila memerangkap kawanan atau cuba untuk menarik perhatian lebah tiada,.”

Citronella rumput (Cymbopogon nardus dan Cymbopogon winterianus) tumbuh kira-kira 2 meter (kira-kira 6.5 kaki) dan mempunyai batang asas merah. Spesies ini digunakan untuk pengeluaran minyak citronella, yang digunakan dalam sabun, sebagai penghalau serangga semburan serangga dan lilin, dan juga dalam aromaterapi, yang terkenal di Pulau Bintan, Indonesia. Oleh itu ia diandaikan bahawa asal-usulnya adalah dari Indonesia. Juzuk kimia utama citronella, geraniol dan citronellol, adalah antiseptik, maka penggunaan mereka dalam kuman isi rumah dan sabun. Selain pengeluaran minyak, rumput citronella juga digunakan untuk tujuan masakan, dalam teh dan sebagai perisa.

Lemon Minyak Rumput, digunakan sebagai racun serangga dan pengawet, diletakkan di purba manuskrip daun palma ditemui di India sebagai pengawet. Ia digunakan di Institut Penyelidikan Oriental Mysore, Perancis Institut Pondicherry, Persatuan untuk Pemeliharaan Saint Thomas Christian Heritage di Kerala dan banyak koleksi manuskrip lain di India. Minyak serai juga menyuntik ketidakstabilan semula jadi ke dalam daun kelapa rapuh dan sifat hidrofobik minyak menyimpan manuskrip kering supaya teks tidak hilang kepada kerosakan kerana kelembapan.

East-India Lemon Grass (Cymbopogon flexuosus), juga dikenali sebagai Cochin Rumput atau Malabar Rumput berasal dari Kemboja, Vietnam, India, Sri Lanka, Myanmar, dan Thailand manakala serai West-India (Cymbopogon citratus) adalah berasal maritim Asia Tenggara . Ia dikenali sebagai serai di Malaysia, serai atau sereh di Indonesia, dan tanglad di Filipina. Walaupun kedua-duanya boleh digunakan silih berganti, C. citratus lebih sesuai untuk memasak. Di India C. citratus digunakan sebagai herba perubatan dan wangi-wangian. Cymbopogon citratus digunakan sebagai teh untuk kebimbangan dalam perubatan kaum Brazil, tetapi satu kajian pada manusia mendapati kesan. Teh menyebabkan berulangnya dermatitis dalam satu kes.

Serai juga dikenali sebagai Gavati Chaha dalam bahasa Marathi (dan digunakan sebagai tambahan kepada teh dan dalam persediaan seperti ‘kadha’ yang merupakan ‘sup’ tradisional herba digunakan terhadap batuk, selsema dan lain-lain Ia mempunyai ciri-ciri perubatan dan digunakan secara meluas dalam perubatan Ayurveda. Ia sepatutnya membantu dengan batuk melegakan dan kesesakan hidung.

Di Kerala, serai kaya sebagai teh herba yang dikenali sebagai “Chukku Kaapi”, “kopi halia kering” betul-betul.

Senarai spesies separa

# Cymbopogon ambiguus Australia serai wangi (berasal dari Australia)

# Cymbopogon bombycinus Oilgrass Silky (asli Australia)

# Cymbopogon citratus Lemon Grass

# Citriodora Cymbopogon Barat India serai

# Cymbopogon flexuosus East India serai

# Cymbopogon martinii Palmarosa

# Cymbopogon nardus Rumput Citronella

# Cymbopogon obtectus Silky-kepala (asli Australia)

# Cymbopogon procerus (asli Australia)

# Cymbopogon Proximus ditemui di Mesir

# Cymbopogon refractus rumput kawat berduri (asli Australia)

# Cymbopogon schoenanthus atau unta atau unta hay rumput, selatan Asia dan Afrika utara

# Cymbopogon winterianus Rumput Citronella

Minyak pati Serai, Serai, tinggi, rumput, aromatik, pantas, Asia, bahagian, pucuk, tumbuhan, kuning, coklat, cair, berwarna, kuning, aromaterapi, baik, kulit, berminyak, jerawat, kaki, makan, penyakit, peluh, berlebihan, Basil, ketumbar, Cedarwood, geranium, lavender, melati, pokok teh, Citral, Myrcene, geranyl asetat, citronellal, nerol, neral, geraniol, limonene, citral, citronella, Dartigalongue, rumput demam, tanglad, hierba Luisa, minyak, pati, serai, gambar