Minyak Pati Serai Wangi

citronella

Citronella Jawa mempunyai bau limau sitrus dan bulat mempunyai aroma berkayu halus. Mempunyai Nama Botani Cymbopogon winterianus.

Nama Botonical: Cymbopogon winterianus Jowitt

Negara Asal: Central Nepal

Warna & Bau: Cahaya kuning dengan bau Fresh & Sweet

Keterlarutan: Larut dalam 0,8-1,5 vol. alkohol 80%

Citronella Jawa mempunyai bau limau sitrus dan bulat mempunyai aroma berkayu halus. Mempunyai Nama Botani Cymbopogon winterianus, daun tumbuhan stim disuling untuk mengeluarkan minyak. Minyak citronella diekstrak dari rumput yang berdaya tahan (Cymbopogon nardus) berasal dari Sri Lanka dan Jawa.

NAMA BIASA:
Zeylanicum

Konstituen:
Minyak meruap, Tannin dan lendir, citronellot, geraniol, dan citronella

Campuran dengan:
Citronella Jawa juga campuran dengan minyak yang paling, tetapi khusus juga dengan Bergamot, Bitter Orange, Cedarwood, Geranium, Lemon, Orange, Lavender dan Pine.

KEGUNAAN:
Citronella Jawa dikreditkan dengan mempunyai ciri-ciri terapeutik sebagai antiseptik, deodoran, racun serangga, tonik parasit, dan sebagai perangsang. Banyak penghalau komersial mengandungi Citronella Jawa, dan ia sering digunakan dalam kombinasi dengan Cedarwood untuk menghasilkan serangga yang menyenangkan semulajadi berbau penghalau. Ia juga digunakan dalam sabun dan lilin, dan mempunyai aplikasi yang biasa di urut.

Citronella

Minyak citronella adalah salah satu minyak pati yang diperolehi daripada daun dan batang spesies yang berbeza Cymbopogon (serai). Minyak digunakan secara meluas sebagai sumber bahan kimia minyak wangi seperti citronellal, citronellol dan geraniol. Bahan kimia ini mendapati penggunaan meluas dalam sabun, lilin dan kemenyan, minyak wangi, kosmetik dan industri perisa di seluruh dunia.

Minyak citronella juga terkenal berasaskan tumbuhan penghalau serangga, dan telah didaftarkan untuk kegunaan ini di Amerika Syarikat sejak tahun 1948. Amerika Syarikat Agensi Perlindungan Alam Sekitar menganggap minyak citronella sebagai biopesticide dengan mod bukan toksik tindakan. Penyelidikan juga menunjukkan bahawa minyak citronella mempunyai ciri-ciri antikulat yang kuat dan berkesan dalam menenangkan anjing menyalak.

Jenis

Minyak citronella dikelaskan dalam perdagangan kepada dua chemotypes:

Ceylon jenis

* CAS: 89998-15-2

* CAS: 8000-29-1

* EINECS: 289-753-6

* FEMA: 2308

* CoE: 39

* Mendapat dari: Cymbopogon nardus Rendle

* Terdiri daripada geraniol (18-20%), limonene (9-11%), metil isoeugenol (7-11%), citronellol (6-8%), dan citronellal (5-15%).

Jawa jenis

* CAS: 91771-61-8

* CAS: 8000-29-1

* EINECS: 294-954-7

* FEMA: 2308

* CoE: 2046

* Mendapat dari: Cymbopogon winterianus Jowitt

* Terdiri citronellal (32-45%), geraniol (11-13%), geranyl asetat (3-8%), limonene (1-4%).

* Bahagian yang lebih tinggi geraniol dan citronellal dalam jenis Jawa menjadikan ia sumber yang lebih baik untuk derivatif minyak wangi. Nama Cymbopogon winterianus diberikan pelbagai ini dipilih untuk memperingati Encik Winter-penyuling minyak penting Ceylon, yang mula-mula ditanam dan suling jenis Pangeri Maha citronella di Ceylon.

Kedua-dua jenis mungkin berasal dari Rumput Bedanya Sri Lanka, yang menurut Finnemore (1962) berlaku pada hari ini dalam dua bentuk liar – Cymbopogon nardus var. linnae (typicus) dan C. nardus var. confertiflorus. Sama borang liar dikenali akan digunakan untuk penyulingan sehingga ke tahap yang ketara.

Minyak citronella dari spesies Cymbopogon tidak harus dikelirukan dengan minyak lemon lain yang serupa daripada Corymbia citriodora dan Pelargonium citrosum.

Pengeluaran dunia

Pada masa ini, pengeluaran dunia minyak citronella adalah kira-kira 4,000 tan metrik. Pengeluar utama adalah China dan Indonesia – menghasilkan 40% daripada bekalan dunia. Minyak ini juga dihasilkan di Taiwan, Guatemala, Honduras, Brazil, Sri Lanka, India, Argentina, Ecuador, Jamaica, Madagascar, Mexico, dan Afrika Selatan.

Pasaran untuk minyak citronella semula jadi telah terhakis oleh bahan kimia yang disintesis dari turpentin yang berasal dari konifer. Walau bagaimanapun, minyak citronella semula jadi dan derivatif disukai oleh industri minyak wangi.

Gunakan sebagai penghalau serangga

Minyak citronella adalah popular sebagai ‘semulajadi’ penghalau serangga. Kualiti penghalau nyamuk yang telah disahkan oleh penyelidikan, termasuk keberkesanan dalam penolakan Aedes aegypti (demam denggi nyamuk). Untuk sentiasa berkesan formula citronella kebanyakan penghalau perlu reapplied kepada kulit setiap 30-60 minit.

Penyelidikan juga menunjukkan bahawa minyak citronella adalah penghalau berkesan untuk kutu badan dan kutu kepala.

Agensi Perlindungan Alam Sekitar AS menyatakan bahawa minyak citronella mempunyai ketoksikan sedikit atau tiada apabila digunakan sebagai serangga topikal penghalau, dengan tiada laporan kesan buruk kebimbangan sepanjang tempoh 60 tahun. Kerana sesetengah produk digunakan untuk kulit manusia, EPA memerlukan pelabelan berjaga-jaga yang betul untuk membantu memastikan penggunaan yang selamat. Jika digunakan mengikut arahan label di Amerika Syarikat, citronella dijangka tidak menimbulkan risiko kesihatan kepada orang, termasuk kanak-kanak dan lain-lain penduduk sensitif. The US Food & Drug Administration mempertimbangkan minyak citronella sebagai umumnya diiktiraf sebagai selamat (GRAS).

Kanada kebimbangan kawal selia dengan citronella sebagai penghalau serangga terutamanya berdasarkan data jurang dalam toksikologi, bukan terhadap insiden.

Di Eropah, Ceylon jenis minyak citronella diletakkan pada senarai kategori 3, dengan kebimbangan keselamatan mengenai metil eugenol. Di UK, E.U. undang-undang yang mengawal penghalau serangga datang berkuat kuasa pada September 2006, yang mengharamkan citronella sebagai bahan aktif dalam mana-mana produk penghalau serangga. Ini digunakan untuk kedua-dua serangga penghalau untuk manusia dan haiwan. Ia masih boleh dijual sebagai minyak wangi, tetapi tidak mesti dijual sebagai repeller serangga.

Citronella, Jawa, bau, limau, sitrus, bulat, aroma, berkayu, halus, Nama, Botani, Cymbopogon, winterianus, Central, Nepal, Minyak, meruap, Tannin, lendir, citronellot, geraniol, citronella, Bergamot, Bitter Orange, Cedarwood, Geranium, Lemon, Orange, Lavender, Pine, tonik, parasit, metil, isoeugenol